Netikett

Forrás: www.irc.hu

1. Bevezetés

Már jónéhányan próbálkoztak egy általános érvényű, magyar nyelvű irc-s etikett készítésére, de ezek mindegyike megmaradt az alternatív útmutató szintjén, amit vagy megfogadtak, vagy nem. Ez a változat a magyarországi ircszerverek adminjainak véleményét (is) tükrözik, és nem csak egy-egy csatorna viselkedési szabályrendszerét rögzíti. Természetesen pont ezért az egyes csatornák az itt leírtaknál többet vagy kevesebbet is megkövetelhetnek a felhasználóiktól. Ezek itt az alapszabályok, amelyeket ajánlott ismerni, mert ahogy a valós életben, a szabályok ismeretének hiánya itt sem mentesít a felelősségrevonás alól!

2. Alapvető tudnivalók

Az irc-s élet hagyományai a valós életét követik: a régi felhasználóknak nagyobb tekintélyük van, az ő szavuk többet nyom a latban, ezt el kell fogadni, kár lázadozni ellene. A rendszeresen irczők jogosan követelik meg az új felhasználóktól, hogy azok megpróbálnak beilleszkedni, és ne tegyék tönkre a szórakozásukat., pontosan ezért az első és talán legfontosabb szabály: ismerkedj meg az adott közösséggel, mielőtt beleveted magad az életébe! Nagy különbségek vannak az egyes csatornák között, amit az egyiken elviselnek, az a másikon visszatetszést kelthet. Fiatalabbak kedvéért: ne hangoskodjunk, ne játsszuk a "jó fejet" ismeretlenek közt!

További tudnivalók:
Az irc a beszélgetésről, kommunikációról, buliról szól, és nem arról hogy mindenkit legyőzzünk, meggyőzzünk! A kommunikáció kétoldalú dolog. Mindenütt úgy viselkedj, ahogy a többiek teszik, ne próbáld egymagad megváltoztatni egy csatorna arculatát, mert nem fog menni! Ha valahol nem találod meg a helyed, menj tovább, vagy alapíts saját csatornát!

Fontos: a legtöbb csatorna nem szexpartnerkereső, sőt, többségükről kiutálnak, ha csak ilyen szándékkal mész oda! Ha úgy lépsz be egy csatornára, hogy "lányok írjatok!!!", az nemcsak hogy eredményre nem fog vezetni, hanem a szegénységi bizonyítványt is kiállítod magadról ezzel!

3. Konkrét mit hogyan, mit nem...

Érdemes tudni, hogy a legtöbb szabály a csatornán való kommunikációra vonatkozik, mivel bármilyen tevékenységed itt okozhatja a legtöbb problémát. Mivel nincsen általános "irc-rendőrség", az egyes történések lekezelése spontán módon történik, teljesen esetlegesen. Sose háborodj fel azon, ha egy csatornán nem engednek valamit csinálni, amit másutt szabad: mindig a csatorna gazdái és hangadó személyiségei döntik el a helyi szabályokat: az irc nem a demokráciáról szól. Ha valami nem tetszik, odébbállhatsz másik csatornára, akár másik, szabadelvűbb irchálózatra is, ezt sose felejtsd el!

3.1 Csatornára belépés előtt

Töltsd ki a kliensporgram REALNAME mezőjét. Ide alapvetően nevet, honlap vagy e-mail címet kellene írni, de igazából sokminden belefér, a lényeg az, hogy jellemző legyen rád, hogy később akár ez alapján is felismerjenek.
Válassz egyéni nevet (nicket)! Ha túl egyszerűt választasz, akkor nagy az esély, hogy azt már más is használja. Ha figyelmeztetnek, hogy a nevet valaki már régebb óta használja, akkor engedjük azt át eredeti használójának! Nem érdemes "keménykedni", később, ha a nickedet elveszik, jogosan várhatod el a másik embertől is, hogy visszaengedi azt neked. A nick ne legyen ízléstelen, gusztustalan, vagy bosszantó, ne zavarhasson másokat.
Olvasd el a szerver MOTD (message of the day; bejelentkező) üzenetét, mert lényeges információkat tartalmazhat a használatával kapcsolatban (leállások, tiltások, ismert hibák, figyelmeztetések)! Ha elfelejtettük ezt, utólag is megtehetjük az /motd paranccsal.

3.2 Csatornára belépés

Bármilyen jó ismerősöddel is találkozol, kerüld a húsz soron keresztül való köszöngetést, fogd rövidre!
Ha még nem jártál a csatornán, ismerkedj meg a szabályokkal, figyeld a társalgást, ha valamit nem értesz, kérdezz rá, de ne túl erőszakosan. Ha nem válaszolnak, ne erőltesd, talán éppen nem figyelnek épp; ha elkezded ugyanazt a kérdést ismételgetni sorokon keresztül, szinte biztos, hogy rossz szemmel fognak rád nézni!
Ne fogadj el olyan fájlokat, amelyeket közvetlenül egy csatornára való belépés után akarnak küldeni, lehet, hogy vírusról vagy egyéb rosszindulatú programról van szó!

3.3 Beszélgetés a csatornán

Ne ismételd magad, az előbb mondottak miatt (flood)! Szintén "hangoskodásnak" minősül, ha folyamatosan színesen, félkövér betűkkel, aláhúzva, inverzen írsz, vagy ASCII ábrákat másolsz be!
Ha valakihez nyilvánosan szólni akarsz, az üzenet elé írd oda a nickjét, hogy tudja, neki szól!
Ne kötözködj, és ne csinálj semmi olyat, ami zavarna, ha veled csinálnák! Ne kuncsorogjál a csatornán bizonyos hatalmat biztosító "op"-ért!
Olyan témát, ami csak néhány embert érdekelhet, ne csatornán beszéld meg, hanem msg-ben vagy saját csatornádon. Lehet, hogy szórakoztatónak találod, hogy olyasmiről beszélsz több tucat ember előtt, amit csak ketten értetek, de sokakat valószínűleg zavarni fog!
Ne csinálj, mondj vagy reklámozz olyan dolgokat, amelyek az ország törvényeibe vagy jogszabályaiba ütköznek!
A legtöbb csatornán nem szeretik a reklámokat, legyen az önreklámozás, vagy üzleti célú hirdetés.
Ne legyél ízléstelen! A nem teljesen szalonképes beszéd általános dolog az ircn, ezen ne lepődj meg, de ne akarj túltenni másokon benne!
Amikor nyilvánosan beszélsz, gondolj arra, hogy nem feltétlenül mindenki látja az ékezetes betűket, színeket, ábrákat, ezeket egyes kliensek más-másként jelenítik meg!
Ne használj túl hosszú, többsoros, színes feliratokkal megspékelt away-, back- és signoff-üzeneteket, ezeknek ritkán van valós információtartalma. Egyes kliensek például a készítő önreklámozását írják ki a csatornára, amikor kilépsz.
Ne váltogasd a nickedet sokszor egymás után!
Ha valamiért kirúgnak, vagy kitiltanak, msg-ben próbáld megbeszélni az illetővel a dolgot, lehet, hogy valami olyat csináltál, amiről nem tudhattad, hogy nem szabad, és visszaenged. Sose fenyegesd, ne erősködj, mert akkor valószínűleg egyszerűen ignorálni fog!

3.4 Privát beszélgetés

Az irc-n bárki hozzászólhat a másikhoz: te is bárkihez hozzászólhatsz, más is megszólíthat téged. Sose érezd támadásnak, ha valaki kéretlenül kérdez valamit, vagy rádköszön! Ha nem akarod, hogy hozzád szólhassanak, ne irczzél...
Ha valakinek nem tetszik a stílusa, amit mond, vagy ahogy mondja, kérd meg, hogy ne szóljon hozzád. Ha folytatja, használd az ignore parancsot!
Ha valaki arra kér téged, hogy ne beszélj hozzá, engedelmeskedj. A csevegést nem lehet kierőltetni!
Ne küldjél túl sok üzenetet egyszerre valakinek! Ne küldj rajzokat, dalszövegeket, fájlokat kéretlenül!

3.5 Scriptek használata

A scriptek olyan programocskák, melyek bizonyos funkciókat automatizálnak. Valószínűleg a kliensprogramoddal is kaptál néhányat, az is lehet, hogy némelyik tudtodon kívül zavar másokat. Ha emiatt szólnak, próbáld megoldani a problémát, ha nem megy, kérj segítséget! Ne használj olyan programocskákat, scriptet, amelynek működésével nem vagy tisztában, esetleg úgy kaptad valakitől, hogy "jópofa, próbáld ki", lehet, hogy másnak, lehet, hogy magadnak is ártasz vele (vírusok, támadó programok)! Ne használj kifejezetten mások zavarására készített scipteket!
Ne használj hálózaton keresztüli károkozásra alkalmas scripteket: portscannert, RDOS, DDOS programokat, ne nuke-olj, smurf-ölj, ezek kifejezetten rosszindulatú tevékenységnek minősülnek!
Az "on-join" scipteket, amelyek a csatornára belépő usereknek automatikusa üzenetet vagy fájlokat küldenek, sehol se szeretik, ne próbálkozz ilyen típusú reklámozással! Az automatikus köszönést (auto-greet) is kevesen szeretik.
Kapcsold ki scriptedben/kliensedben azokat a funkciókat, amelyek automatikusan lekezelnek valamilyen interaktivítást feltételező dolgot, például automatikusan elfogadják a neked küldött fájlokat, automatikusan belépnek arra a csatornára, ahova hívnak, stb!
Ne vigyél robotot vagy robot jellegű scriptet más csatornájára engedély nélkül!

3.6 "Hatalmi" ügyek

Ha bizonyos ideig jársz egy csatornára, és a többiek elfogadnak, lehet, hogy előbb-utóbb te is op leszel. Ezzel egyfajta hatalom kerül a kezedbe, természetesen egy botokkal megfelelően levédett csatornán ez nem túl nagy hatalom, de akkor is meg kell tanulni bánni vele!
Ne élj vissza az op hatalmával! Ne használd érvek helyett vitában, ne a segítségével rendezd el személyes nézeteltéréseidet!
Ne próbálj feudális hűbérláncot kialakítani az opok továbbadásával.
Gondold meg mit teszel topicba (a legtöbb csatornán ophoz van kötve a topic-változtatás joga), ezt sokszor csatornán kívülről is látják, és ez alapján ítélik meg a csatornát, és azokat, akik ott vannak!

3.7 Egyéb

Ne "felejtsd" magad a csatornán napokra, ha tudod, hogy nem leszel irc-közelben! Az opok felügyelete a botok dolga, a forgalom logolásának semmi értelme, az ottfelejtett kliens ellenben felesleges forgalmat generál. Szomorú látvány egy csatorna, ahol 280 felhasználó van bent, és ebből 220 épp nincs ott, alszik, otthon van, nem figyel, stb. Elmenetel előtt lépj ki a csatornáról, utólag úgyse fogod az összes sort elolvasni!
Ne legyél egyszerre 3-4-nál több csatornán bent, előbb-utóbb úgyis elveszted a fonalat.

Belépés

Nick:
Csatorna:#
Kliens: