Honnan IRC?

2009.06.02. 20:20
Bizonyára sokan fogják a fejüket e kérdés hallatán, legújabb fejlesztésünknek köszönhetően azonban új értelmet nyer ez a kérdés!

Chat térkép

Nincs annál idegesítőbb, mint mikor 10 percenként azzak a kérdéssel bombáznak, hogy honnan ircelsz? Ez manapság már egyre kevésbé jellemző, köszönhető többek között az IRC hanyatlásának. Az Internet elterjedése és fejlődése az ügyesebbek számára amúgy is szükségtelenné teszi ezt a kérdést, hiszen IP-cím alapján meglepően jó (város szintű) pontossággal meg lehet mondani az illető tartózkodási helyét. Legjobb példa erre a célzott hirdetések megjelenése, párosulva a "honnan tudja, hogy hol vagyok?" érzéssel.

 

Ezt a lehetőséget kihasználva döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk megrajzolni az iRCLiNE Chat térképét!

 

A képlet egyszerű: kigyűjtjük az összes IP-t a hálózatról, majd egy GeoIP adatbázis segítségével földrajzi koordinátákká, illetve városnevekké alakítjuk, és mindezt a google remek kis ingyenes eszközeinek segítségével térképre helyezzük.

Az eredmény magáért beszél!

 

Sajnos azonban vannak negatívumai is az eljárásnak. Az IPv6-os címeket például nincs lehetőségünk geokódolni, és a BNC-k is problémát okoznak. A legtöbb BNC ugyanis Budapesten elhelyezett szerverekről fut, ezért sok felhasználó valódi tarkózkodási helye rejtve marad előttünk. Éppen ezért ez inkább csak érdekesség, mint pontos felmérés, de nekünk éppen ez a célunk vele!

iRCLiNE Team

Belépés

Nick:
Csatorna:#
Kliens: