UNO

Játékszabály

 

Minden játékos 7 kártyalapot kap, a maradék kártya az "asztal" közepére kerül úgy, hogy a legfelső kártya mindenki számára látható legyen. Az IRC-s változatban mindez csak virtuálisan történik meg, a játék kezdetén a bot közli velünk a kezdőlapot.
A játék célja: elsőként lerakni valamennyi lapot. Körönként a játékos egyszerre csak egy lapot tehet le, ha éppen van egy illeszkedő lapja. Ha egyik lapja sem illeszthető, akkor húznia kell egy lapot.
A játékos csak akkor tehet le egy lapot, ha a (virtuális) pakli tetején lévő kártyával azonos színű, azonos számú vagy azonos szimbólumú kártyája van.
Például: Ha piros kilences fekszik kint, akkor bármilyen színű 9-es, vagy egy tetszőleges számot tartalmazó piros kártya tehető le. Ha a piros 9-esre kék 9-est helyezünk, akkor a következő játékos vagy ismét 9-est helyez le vagy egy tetszőleges, de kék színű kártyát.
Ha a játékos nem tud lapot tenni, akkor húznia kell egyet a csomagból és a következő játékosra kerül a sor.
Az akciókártyák akkor játszhatók ki, ha a játékosnak nincs több számozott kártyája vagy amikor a játékos ezt szükségesnek ítéli.

Akciókártyák

Skip (kirekesztő) akciókártya:

Skip

Ha a legfelső kártya pl. egy sárga színű kártya, akkor a játékos leteheti sárga színű kirekesztő akciókártyáját. Ezután a soron következő játékos se nem tehet le, se nem vehet fel kártyát, egyszer kimarad és az őt követő játékosra kerül a sor.

IRC-s jelölés: bs Blue Skip, gs Green Skip, rs Red Skip, ys Yellow Skip

 

Reverse (retúr) akciókártya:

Reverse

Ha a legfelső kártya pl. egy kék színű kártya, akkor a játékos leteheti kék színű retúr kártyáját. Ekkor megváltozik a játék sorrendje mindaddig, amíg egy újabb retúr kártyát nem tesz le valaki.

IRC-s jelölés: br Blue Reverse, gr Green Reverse, rr Red Reverse, yr Yellow Reverse

 

Draw Two (Húzz 2-t) akciókártya:

Draw Two

Ha a legfelül pl. egy piros kártya fekszik, akkor a játékos kijátszhatja a piros színű Húzz 2-t akciókártyáját. A játékosnak két kártyát kell felvennie és lapot nem tehet le.

IRC-s jelölés: bdt Blue Draw Two, gdt Green Draw Two, rdt Red Draw Two, ydt Yellow Draw Two

 

Wild (színválasztás) akciókártya:

Wild

Ha egy játékos nem tud lapot tenni vagy egy meghatározott színt tudatosan meg akar tartani, akkor kijátszhatja a színválasztás akciókártyát. Az előző kűrtya színe közömbös. Az akciókártyát kijátszó játékos tetszőleges színt választhat.

IRC-s jelölés: w WILD

 

Wild Draw Four (Húzz 4-et + színválasztás) akciókártya:

Wild Draw Four

Ezt a kártyát is bármikor ki lehet játszani. Ezzel a kártyával két legyet óthetünk egy csapásra: a szín is megválasztható és ráadásul a következő játékosnak 4 kártyát kell felvennie és egyet sem tehet le. Ez a kártya igen fontos szerepet játszik, mindaddig visszatartható, ameddig a kijátszott színre vagy számra tudunk tenni.

IRC-s jelölés: wdf WILD Draw Four

 

Az IRC-s jelölés előtt szereplő vastagon szedett betűk a lapok rövidítései, ezekkel játszhatók meg a játékban. pl.: a "Húzz 4-et + színválasztás" kártya kijátszásához a pl wdf "parancsot" kell kiadnunk. (a parancsokról lentebb olvashatsz)

A számozott lapok (0-9-ig) a szín nevével és a számmal vannak jelölve IRC-n: pl.: Red 9 vagy Blue 0, rövidítésük pedig a szín kezdőbetűje + a szám pl.: r9 vagy b0

A játék befejezése

Az utolsó előtti kártya letételekor jól hallhatóan azt kell mondani, hogy UNO. Ez IRC-n nem szükséges, a bot közli, hogy UNO. Ez figyelmeztetés a többi játékos számára, hogy már csak egyetlen lap van a kezünkben. Ennek elmúlasztása a valódi kártyajátékban 2 lap felhúzását vonná maga után, de IRC-n nincs ilyen. Ha a játékos ismételten sorra kerül, és le tudja tenni az utolsó lapját is, akkor az adott menet véget ér. A "vesztesek" kezében maradt lapjainak összegzett értéke lesz a győztes pontszáma.

Bot parancsok

!unocmds - parancslista
!start - uno játék indítása
!stop - játék leállítása
!remove [nick] - [nick] vagy saját magad eltávolítása a játékból
!score [nick] - [nick] pontjainak mutatása
!unotop10 - top10 pontok
!unotop3last - előző havi top3
!unofast - havi leggyorsabb játék
!unohigh - havi legmagasabb pontszám
!unorecords - minden idők legjobbjai

Játék közben használatos parancsok

join - beszállás egy játékba
play - lap kijátszása (pl. a pl g8 a zöld 8-ast játsza meg)
draw - húzás
pass - passz
color - színváltás (a szín kezdőbetűjének megadásával, pl. a color b a kék színre vált)
cards - lapjaid
card - jelenlegi lap
turn - következő játékos
order - játékosok sorrendje
count - lapok száma
stats - statisztika
time - játékidő


Ezen parancsok mindegyike lerövidíthető az első 2 kezdőbetűjére, ezáltal téve gördülékenyebbé a játékmenetet. Mivel a card és cards parancsok mindegyike ca lenne ezért a card rövidítése cd lett.

Ez a leírás a kártyapaklihoz kapott ismertető felhasználásával készült

Belépés

Nick:
Csatorna:#
Kliens: